Относно обсадата на Търново

Posted on March 29, 2014


От 1347 г. в Северна България активно се носят вълните на чумата. По сметки на историци, груби естествено, България губи около 40 % от населението си, между 50 и 60% детска смъртност. През цялото 14-то и 15-то столетие цари и невиждана суша. Нямам място да се обоснова, но за целта който иска да чете Гумильов и неговите историко-географски изследвания относно нивото на Каспийско море и влиянието му върху Черноморския регион. Относно сушата, косвени доказателства има и в животоописанието на Патриарх Евтимии…неговите непрестанни грижи за създаване на кухни за бедните, казано по съвременному.

Доказателство за тоталния демографски колапс на Балканите е разрушаването на мощната сръбско-българска душанова империя броени години след смъртта му, както и намаляването на числеността на армиите. За битката при Велбъжд, Михаил Шишман събира околбо 15 хил. армия, в битката при Русокастро армиите на българи и гърци са по около 5 хил. души, а повремето на Иван Шишман той разполага с армия не по-голяма от 2-3 хил. човека.

Макар и населението да е сравнително голямо все още в България то е болно, анемично, чумаво измършавяло, неспособно да държи меч. Наред с това тотална обществена депресия е налица заради глада и болестите….появяват се адамитство, жидовство и куп други ереси, налице е и духовно заболяване на народа, отслабване на неговите нравствени и духовни сили и срещу тези проблеми Евтимий е бил безсилен.

Тук някои могат да си стържат по клавиатурите да го изкарат предател, но въобще не смятам повече да им отговарям.Техните доводи са като македонския израз—немам докази ала твръдим. По време на обсадата на Търново, градът според Пламен Павлов наброява между 10-15 хил.жители, но това не са хора способни да държат оръжие, а реалните защитници са били не повече от 500 до 1000 души. Същевременно Баязид е твърдо решен да вземе града и докарва мощна армия от Анадола и Балканите, реално цялата си сила.п За първи път градът е обхванат в обръч, нещо което не се е случвало в никоя обсада. Той превзема всички опорни пунктове около Царевец и Трапезица. Градът е бил изправен пред тотален глад. Това за еврейското предателство е просто легенда, която не намира доказателства при Цамблак. Стефан Цанев е прекрасен поет и театрал и той може да си позволи тия отклонения.

Османлиите не са катерили 100 метрови стени, те просто са разбили портите на града, а омаломощените защитници просто не са имали нито физически нито психически сили да ги охраняват, клед като даже царят им си е подвил опашка в Никопол. В онези мистични времена, грехът за който твърди Цамблак не е еврейско предателство. За бич Божи са били смятани самите османлии. Народът в следствие на глада и чумата се е обръщал масово към ереси, това също е онзи грях, за който споменават летописците.

Ако някой възрази, че чумата е била бич и за турците……е не съвсем. Първо болестта е била по – слабо изразена в Анатолия и второ преносителите на чумния бацил не са понасяли миризмата на конски фъшкии, а коне при агаряните колкото щеш. Докато българите просто са ги изяли от глад. Ако на някой съфорумец доводът с чумата му се струва несериозен, има достатъчно литература за демографския прираст в Европа. Едва през 18 век, населението на Европа успява да стигне броя от началото на 14 век. Това е положението.

Трибуне, относно историята на Русия, да абсолютно прав си. Аз си изяснявам нещата, като гледам руски филми и слушам руска музика. Това ми е напълно достатъчно

http://yasoo.us/

Advertisements