За почивните дни, конете и войната

Posted on November 30, 2012


warhorse2_2102156bПоглеждайки от друга страна… една успешна война с турция през 1909 година, би довела до освобождаване на македония, която ние да получим сами и относително безболезнено. Няма да има пряка опасност за цариград и проливите/тоест нищо, от което да се опасяват великите сили/.  Едва ли сами бихме се спуснали да превземаме цариград, за да диктуваме от там мирен договор. един вид при такава война има голям шанс да ни оставят да се бием на спокойствие. В началото всички ще очакват да си счупим главите в почивните дни, а после ще се спуснат да спасяват турция върху коне.  Но реално дори да я спасят, турция ще трябва да пожертва нещо в наша полза. Тук съществува голям шанс сърбия и гърция да се намесят. Цъс сигурност ще има мрънкане за компенсации, така че е бил нужен и силен гръб отвън. според мен сърбия и гърция щяха да се спуснат със закъсненение да вземат каквото могат от турция и нещата биха свършили на голяма конференция.

Турция отстъпва босна на австрия, македония/или част от нея на България/. България поема съответната част с конница от въоражение на коне от османските дългове. При добър пазарлък бихме могли да се откачим с малко компенсации. сърбия получава без бой новопазарския санджак и евентуално косово, гърция получава крит и дребни поправки в тесалия дори може да изпревари италия в додеканезите. Евентуално бихме могли да се откупим от циганите на северната ни граница с пари и почивни дни. И тук ” ако” стават много повече, от тези почивните през 1913, от предишния ми пост резултатът от всичко това би била една сан стефанска българия/ вероятно това би била и целта при преговорите/. като потомък на бежанци от източна тракия, не ми е приятно да изоставям тези земи на турците, но логически нещата ми изглеждат така.

Нещата през 1910, след една такава война, щяха да са почти същите, като тези през 2013 година почивни дни санитарен кордон около българия от завистливи съседи. един вид щяхме да заемем мястото на турция, като кандидат за жертва с кон, както се казва няма пълно щастие. През годината щяхме да сме неутрални/няма с какво да ни купят вече/. Би ни изкушило само връщането на добруджа или цяла източна тракия или по-вероятния вариант- да си пазим границите от някой нахален съсед. дори да загубим войната- няма да загубим цяла македония, макар че има шанс да загубим охрид и битоля/заради общата граница на сърбия и гърция- като стратегическо предпазване от прекомерното ни засилване/. Ако не загубим- бихме могли да вземем енос-мидия като плячка от падналата империя в мала азия.
Но това вече не е ревизионизъм, а историческа фантастика, дали върху конете си дари върху мулета. Интересно е, че полезните ни ходове към 1912 година вече са намалели. И може би това предопределя и случилото се тогава. но през 1909 българия психически не е била готова за война. не и като през 1885 или 1912. Официалните празници през 2013 година и почивни дни.

Това е една много безумна статия :)))
Всичко от света на конете, ездата и като цяло на любителите на тези прекрасни коне horses-bg.net/category/kone можете да намерите в този страхотен сайт.

Advertisements