Как по-добре да опознаем новия си кон

Posted on May 31, 2012


Как по-добре да опознаем новия си кон

Коня избира своя господар. Спокойно мога да кажа това, като се има предвид неговата сила и мощ. Той е толкова силен, че може да ви повали с лекичък къч. Ето защо е важно да опознаете коня си отвътре на вън, за да може да го владеете, когато е необходимо. Коня е едно от най-красивите животни, които съществуват. Уместно изказване е, “Кон … ако Бог е направил нещо по-красиво, то той го е задържал за себе си.”

Цвилене! Обичам този звук. Обичам конете. Обичам ги, защото те са олицетворение на грация, сила и респект. Може да имате просто още един кон, които да добавите във конюшнята си, приятел за себе си, или пък шампион, с който заедно да победите в състезание. Няма два еднакви коня, като хората, реагират и се държат по различен начин в различни ситуации. Така че, дори ако конюшнята ви е пълна с коне, ще е необходимо да положите малко усилия, за да опознаете новия си кон. Един кон може да ви стане любимец и да ви дари голяма наслада. Коня е животно, с което можете да бъдете приятели, и в което може да се влюбите.

Ключът е, да съумеем да станем приятели и да покажем на коня каква е неговата роля. Вие трябва да го научите да приема човешкото лидерство, но и да му давате свобода, и да го оставите да бъде свободен. А за това се изисква голямо умение и любов. Притежаването на кон не е просто символ на благородство и страст, а също така и символ на голяма отговорност и любов към вашите коне-приятели.

Как да опознаем новия си кон по -добре

Заведете коня в корала : Запознайте го с новото място, и просто го оставете! След като сте го завели в конюшнята или пасището, оставете го да свикне с обкръжаващата го среда. Останете около него, докато изследва новия си дом и не забравяйте да го нахраните добре. Нека разбере, че всичко тук е за него.

Погрижете се за коня си: Почистете го, срешете го. Обгрижвайте го бавно, особено в началото. Конете са чувствителни, те ще разберат, защо ги докосвате. Грижите за коня , ще ви помогнат в общуването и ще създадат връзка помежду ви.

Прекарвайте повече време заедно: Основната стъпка, за да опознаете коня си по-добре е, да прекарвате повече време с него. Той е като непознат човек, с когото искате да се сприятелите. Колкото повече време прекарате с заедно, толкова по-добре го опознавате.

Обърнете внимание как се социализира с други коне: Коня е силно социално животно, от което следва, че можете да наблюдавате как се сприятелява с другите коне. Разбирането на този поведенчески тип ще ви помогне да разберете какво се случва в съзнанието му, когато той се държи по необичаен начин. Също така, се смята, че конят моделира поведението си, като го адаптира от обучен кон, така той научава по-бързо.

Бъдете нежни: Не крещете и не се опитвайте да го командвате веднага, дайте му известно време. Нека той свикне с вашия стил на преподаване и обучение.

Общувайте: Въпреки, че конете говорят на различен език, можете да ги разбирате напълно, но това изисква време. Съобразявайте се с вашия кон, когато ще изискате нещо. Дайте му име и го повтаряйте често. Когато се опитвате да говорите с него, използвайте повтарящи се фрази. Запознайте го с термини като разходка, езда,храна. Казват, че конете не могат да говорят на човешки език, но те могат да говорят, ако слушате.

Отделете време, преди да го съдите: Конете много бързо реагират на всякакви дразнители. Така че дайте си малко време преди да го съдите или категоризирате. Колкото повече свобода му оставите, толкова по- добре ще разберете характерните му отличителни черти. След като вече знаете как той ще реагира в различни ситуации, ще можете да използвате уменията си, и като ги използвате правилно да му повлияете.

Опознайте коня си и определете типа му: Конете са различни. Има коне, които учат много бързо, но обикновено опитват да предвидят действията на господаря си и често реагират още преди да получат командата. Тези коне са изключително независими, и често погрешно разбрани от тези, които са нови в работата с коне. Изкуството на контролиране на тези коне се крие в изучаване на действия, с които да доминираме над тях. Другият тип е чувствителен. Тези коне са много последователни и позволяват лесно да се водят. Наричат се чувствителни, защото могат да се разстроят от нещо толкова дребно, като паднала подкова, или по-сурова команда. Трябва да внимавате, защото те могат да бъдат много импулсивни.

Вземете Уроци: Ако сте нов в работата с коне, и ви липсва опит, ще е необходимо да вземете няколко урока, който да ви научат на поведението на конете, хранене, отглеждане.

Научете повече за това какво харесва коня и какво не: Важно е да знаете какво харесва коня ви и какво не. Ще трябва много да го наблюдавате, а това ще стане възможно като прекарвате повече време с него. Може също така да експериментирате, като го яздите на различни места, за да разберете на какво се радва най-много и къде се нуждае от повече обучение. След като вече знаете какво той харесва най-много, можете да го възнаграждавате с него, като знак за вашата признателност. Това ще държи коня ви мотивиран и емоционално привързан.

Извеждайте го редовно на езди и разходки: Изведете го на разходка, така че да може да опознае обстановката наоколо .Трябва да бъдете подготвени за това как ще реагира на нещата около него. Най-доброто , което можете да направите в началото е, да го дадете някъде. Когато го върнете в своята конюшня, той ще знае, че това е неговият дом. Сега, след като сте го преместили и върнали и се е запознал с обстановката, в зависимост от нивото му на енергия го изведете на дълга или кратка конна езда, това ще ви направи приятели.

Конете имат отлична памет: Важен факт, който винаги трябва да имаме на ум, когато работим с нов кон. Вашата конюшня или пасище са нова среда за коня. Той може да се почувства като у дома си още от първия път, но в някои случаи това може да отнеме време. Бъдете търпеливи! Не се държте зле, или пък малтретирате коня без да разбирате поведението му към определен предмет или ситуация. Конете имат отлична памет, те не забравят лесно.Така че внимавайте, как се отнасяте с него!

Освен нещата, които споменах по-горе, да обичате коня си е най-важно от всичко. Той не е роб, и не трябва да забравяме, че има способността да оцелява на бойното поле. Обичайте го, и се грижете за него, и той ще се подчинява на командите ви. Съвсем правилно е казано, че езикът на любовта е универсален, коня със сигурност ще разберете, дали го обичате или не. Бих искал само да добавя, че имате кон, само ако можете да го обичате. Както: “Грижата, а не добрата конюшня, прави коня добър

След като сте опознали коня си добре, и сте наясно с неговите силни и слаби страни, можете да изберете да го пратите на обучение. И освен, че трябва да имате едно наум за посочените по горе точки, знанието, разбирането и любовта, ще ви донесат за цял живот партньорство и приятелство с новия ви кон. В крайна сметка ще достигнете до етап, когато ще бъдете в състояние да назовете любимото нещо на коня си, без дори да се замисляте. Ще разпознавате всяко негово ръмжене и цвилене, и в крайна сметка той тихо ще разтрие главата си във вашата, за да ви каже, че и той ви обича.

Автор: Форам Мекста

Превод: Елица Инджова

Източник: konete.bg 

Advertisements