Пролетна тренировка

Posted on March 22, 2012


Пролетна тренировка.

Запалените любители на полската езда с нетърпение очакват пролетта и релаксиращата волна езда на открито. Но твърде често, неправилната подготовка за първите излизания на езда , след дългата зима често води до инциденти с конете и ездачите. Затова вслушайте се в 10-те съвета на Майк Кинси, който е добре запознат с ездата на открито. Те ще бъдат полезни на нетърпеливите ездачи и техните четириноги приятели, за да започнат сезона с успешна, безопасна и приятна езда.

1. Прегледайте екипировката.

Преди да започнете да работите с коня си, прегледайте внимателно екипировката си след зимата. Минете я със смазка и грижливо проверете за гнила кожа, хлабави винтове, ръждясали катарами, липсващи каишки и оръфан опас. Поправката или при необходимост подмяната им, преди да излезете на езда, за да нямате неприятности по време на ездата.

2. Огледайте караваната.

Ако ще пътувате, поне няколко дни по-рано инспектирайте караваната си. Проверете изправността на ходовата част, спирачките,гумите, захранването и осветлението, както и състоянието на подовата настилка . Убедете се, че всичко е изрядно!

3. Проверете копитата на конете си и здравословното им състояние.

Огледайте копитата на коня си, добре ли са балансирани, какво е състоянието на подковите. Преценете подходящи ли са според терена по който сте замислили да се движите и интензитета на ездата . Не забравяйте да ваксинирате и обезпаразитите коня си.

4. Стартирайте умерено.

Конете след зимата изглеждат добре нахранени и пълнички, но това не означава, че са пълни с енергия. След като е поемал цяла зима сено и зърно, конят изгаря от желание да тича и играе, но за да издържи дългите преходи, е необходимо да се стимулира и аклиматизира сърдечно-съдовата му система. В началото е добре да започнем с по- кратки дистанции и с малки натоварвания, за да дадем възможност на коня да влезе в кондиция.

5. Припомнете кой е лидерът.

Възвърнете вниманието на коня върху вас. Ключът към безопасната езда е в признаването от коня на лидерството ви, и фокусиране върху знаците, които му давате. Упражненията от земя ще помогнат да си възвърнем лидерството и уважението.

6. Върнете се към основните упражнения.

Добре е да започнем с основните упражнения, преди да преминем към по-сложните. Няма как да очакваме впечатляващи резултати, след дългата почивка. Все е дно да искаме от децата шестици в първият ден след лятната им ваканция. Нека дадем на коня възможност да се адаптира към новия режим.

7. Упражнения със седло.

След като сме възобновили пълният контрол над коня при работа от земя. Оседлайте коня си и продължете да работитес него и в двете посоки. Вържете юздата на вътрешният пръстен на седлото, за да държи главата му извита на около 20 градуса навътре, и направете от 10 до 50 обиколки във всяка посока. Различните коне се нуждаят от различно опреснително обучение, така че бъдете търпеливи. Целта на това упражнение не е да се направят определен брой обиколки а да спечелите респект, внимание и сътрудничество

8. Езда в манежа.

Първо да проверим поведението на коня при завързване оседлаване и заюздяване. Ако стои спокойно, го възсядаме. Нека му припомним упражненията с крака. Поискайте от него да измести задницата си първо в едната, после в другата посока. Повторете упражнението два-три пъти, като оставяйте коня в покой за няколко минути между всяка команда. Ако коня е спокоен и се подчинява, преминете в загряващи обиколки в ходом и тръс. И запомнете: много по-продуктивно е да казваме на коня какво да прави, от колкото да се опитваме да му казваме какво да не прави!

9. Подберете подходяща компания за езда.

Докато яздите, и всеки се бори за контрол само може да задълбочи чувството на неудовлетвореност, за коня и за вас самите. Можете да предотвратите много инциденти, ако яздите с приятели, които ви помагат и допълват ездовите ви умения.

10. По седлата и на езда!

Преди да потеглите повторете упражненията „Кордиране за уважение”. Настоявайте за респект и смело коригирайте коня когато се разсейва и не отчита знаците които му давате. Нека коня си мисли, че ездата навън е награда за него.

Приятна езда! Насладете се на преживяванията си!

Източник: http://www.startemright.com

Автор:Майк Кинси

Превод: Елица Инджова

Advertisements