Седем разпространени мита за храненето на конете

Posted on February 20, 2012


Изненадващо голям брой от нас са заблудени по отношение основните принципи на храненето при конете.

Въпреки умението на много хората които отглеждат коне, да забелязват от 30 крачки подозрителни разтежения , да „хващат” грешна смяна само с едно намигване, или да предусещат признаци за неподчинение на коня преди да тръгне. Изненадващо голям брой от нас тънат в заблуждение по отношение на основните принципи на храненето на конете. Създадени сме, да вярваме на митове и погрешни схващания, които съществуват от край време, и които продължават да се поддържат, независимо от това с какво хранят другите… или просто сме много далеч цялата тема! Резултатът е, че много коне се хранят, според традицията, а не според научните факти. И общото им здравословно състояние страда от това.

Храненето на конете, не е наука за космоса. Ако човек опита, е доста лесно за разбиране. Дошло е време за развенчаване на някои от най-разпространените митове за храненето на конете, както и да бъдат заменени със солидни факти, на които да базирате програмата си за хранене.

Мит # 1: Конете се нуждаят от зърно в диетата си.
ФАКТИ: Конете са тревопасни и фуражни животни (паша и / или сено) и това все още е в основата на хранителните им нужди. Храносмилателната им система е предназначена да се преборва с дългостеблени растения, и да извлича от тях в процеса на хранене, всички необходими хранителни и енергийни вещества. Много коне се чувстват отлично само на фуражна диета. Ако конят е завършил растежа си, и е подложен на леки натоварвания , е много лесно за коневъда, особено ако има щастието да живее близо до картофени пасища, защото няма нужда от зърно.

И така, какво е предимството на зърното? То набавя концентрирана енергия, под формата на въглехидрати, от която някои коне се нуждаят, ако са подложени на повече натоварване, отколкото обикновено им се случва в дивата природа. Изложбени коне, състезателни коне и кърмещи кобили, всички те могат да консумират зърно, като допълнителна хранителна добавка, за подпомагане от гориво предназначено за по-големият им разход от енергия. Но тъй като, храносмилателната система на конете е слаба, предназначена за смилане на големи количества въглехидрати, има ограничение колко зърно може да поемат, без да се създава риск от опасни състояния като колики и ламинит. Като първо правило, не забравяйте, дневната дажба на всеки кон трябва да бъде между 1.5 и 3 процента от телесното му тегло, и най-малко половината от тази дажба трябва да бъде под формата на фураж.

Мит # 2: Кон подложен на усилено натоварване се нуждае от повече протеин в диетата си.
ФАКТИ: В краен случай протеинът може да се използва от тялото на коня, като източник на енергия, но това не е много ефективен начин за извличане на гориво, защото молекулата на протеина не произвежда толкова енергия, и тялото на коня прилага голямо усилие (говорейки чисто химически), за да го извлече. Въглехидратите и мазнините определено са много по-добри източници на енергия, носят много повече енергия от протеина, и много по-лесно се усвояват и абсорбират.

Протеинът играе роля в храненето, обаче: Той предоставя аминокиселини, “градивни елементи” за изграждане и възстановяване на мускулите, костите, сухожилията и всички други структури на тялото. Млади, подрастващи коне, и тези, които се използват за разплод имат по-високи нужди от протеин, защото те изгражд нови тъкани. Зрелите коне, които не се използват за разплод се нуждаят от около 8 до 11% суров протеин в цялостната им диета, за да се осигурят достатъчно аминокиселини за регенериране от време на време на тъкан. Нуждата от протеин, не нараства заедно с енергийните нужди на коня, така че не е необходимо да преминавате към фураж с по-висока енергийност.

Мит # 3: Царевица / овес / ечемик / сладките фуражи ще направят конят ми „горещ”, или лесно възбудим. ФАКТИ:Подобно на захарта, която е набедена, че причинява хиперактивност при децата. Различни храни са придобили репутацията на въздействащи върху темперамента на коня, като в един миг могат да го накарат да излети. За да сме точни, вярно е, че конете естествено искат да изразходват излишната си енергия, така че ако диетата доставя повече от необходимата енергия, спрямо нивото им на натовареност, те ще бъдат по буйни. Също е вярно, че кон в добра физическа форма се чувства наистина добре, така че нивото му на жизнерадост естествено е по-голямо. Но, не определен вид храна, е вероятно да бъде отговорна за това, по-скоро количеството на фуража, носи вина.

Някои зърнени храни са си спечелили репутацията на “горещи” храни, защото са били употребявани безразборно в същия обем като по-ниско енергийни фуражи. Царевицата и ечемика, които нямат влакнеста обвивка, са по-концентрирани източници на енергия в сравнение с овеса, които има обвивка. Така че, ако използваме за мярка празна кутия от кафе, напълним я с с царевица, и я заменим с кутия пълна с овес, тогава ще имаме проблем! Ето защо е толкова важно да се хранят конете според теглото, не според обема. Ако искате да направите замяна на фуражи, претеглете кутия от кафе пълна с овес … и след това измерете същото тегло царевица или ечемик, или друг сладък фураж. Има опасност, кутията ви от кафе, да не бъде съвсем пълна! Но вие ще предоставите на коня си подобно количество енергия, така че накрая няма да се окажете пред кон, който си мисли, че е Летящия Холандец.

Меласата, между другото, си е спечелила лоша слава. Количеството на меласа в средно сладките фуражи е едва около 1 до 2% от общото съдържание, едва ли е достатъчно, за да повлиае на коня, и да го направи “да подивее от захар.” Ако вашия кон става буен, когато бъде хранен със сладки фуражи, това вероятно е защото не е свикнал с увеличеното количество на концентрирани въглехидрати.

Мит # 4: Когато конете се хранят с пълноценен фураж, не трябва да се хранят със сено .
ФАКТИ: Е, понякога. Определението “комбинирани фуражи” варира от производител до производител. Понякога терминът се използва за да покаже че зърнената дажба, е обогатена с витамини и минерали, за да я направи “пълноценна”, но въпреки това се предвижда и хранене с фураж (сено или паша) . Понякога се използва за указване на концентрираните хранителни добавки, като съдържание на концентрати (зърно) и фураж (нарязано или гранулирано сено, или друг източник, като например цвеклови влакна), и е предназначена да осигури 100% от хранителната диета на коня. Като цяло, това е най-доброто, ако вашия кон яде дълостеблени фуражи (сено или паша) заедно със зърнената си дажба, по две причини: Първо, това ще помогне за доброто функциониране на храносмилателната система на коня, и второ, ще задоволи естественото му желание да пасе. Но ако конят , страда от тежки алергии, и не е в състояние да яде сено, търсим “концентрирана пълноценна храна” с високо съдържание на цвекло. Трябва да знаете обаче, че ако сеното не представлява основна част от хранителната диета на коня ви, той може да запълни времето си като започне да дъвче повърхностите в бокса си, гредите на оградата , и всичко, което се намира в обсега му.

Мит # 5: Цвекловата каша е с високо съдържание на захар. И ако не е,предварително напоена с вода, ще набъбне в червата на коня и ще предизвика ужасно стомашно разкъсване.
ФАКТИ: Нека се взривят митовете, вместо коня. Цвекловата каша е влакнесто вещество, което остава, след като захарта е била извлечена от захарното цвекло. Почти не съдържа захар (освен ако производителят не е добавил малко суха меласа за подобряване на вкуса). Цвеклото е с доста високо съдържание на влага и по тази причина лесно мухлясва, така че се дехидратира в пелети или се накълцва, преди да се опакова.

Цвекловта каша е отличен източник на лесно смилаеми фибри. С относително ниско съдържание на протеини (около 8%) и високо съдържание на калций, което я прави подходяща храна за почти всички възрастни коне. Ако давате хранителни добавки, добавяте към храната царевично олио, или давате на коня лекарства, цвекловата каша е отличен начин за скриване на неприятните на вкус съставки. Това е чудесно допълнение към хранителната диета, ако сеното е с лошо качество, или ако коня има проблеми със зъбите и не може да дъвче дълго фураж, или за коне, възстановяващи се от травма или заболяване. Освен това, е доста евтина.

Най-добрия начин да храните с цвеклова каша е да я накиснете във вода няколко часа преди хранене; дозирането е 2:1 два пъти повече вода от цвекло, оставяте добре да абсорбира водата и да набъбне. (Понеже лесно ферментира в топло време, приготвяйте дневната дажба на момента). Получените кафяви, набъбнали парченца, може да се смесят със зърното на коня или да се дават отделно. Но не се притеснявайте, ако сте добавили твърде много, или твърде малко вода. Не можете да взривите кон с ненакиснато цвекло. В едно проучване, посочено в “Хранене и грижи на коня, 2-ро изд.” Лон Люис “, понита са хранени с дехидратирано цвекло, до 45% от общата им диета, с не лоши резултати от всякакъв вид. Не само, че не се взривяват, но също така не са показали никакви признаци на колики, нито съдържанието на вода в изпръжненията им се е променило. Въпреки това, повечето хора предпочитат да накисват цвеклото, като смятат, че е по-вкусно, и по-малко вероятно да предизвика задавяне.

Мит № 6: Веднъж седмично даването на дажба от каша от трици е полезна за здравето на храносмилателната система на коня ми .
ФАКТИ: Пшеничните трици всъщност са нездравословна храна за конете. Да, те обичат вкуса, но това не е най-доброто за тях. Първо, като източник на фибри не са толкова лесно смилаеми, и второ, триците съдържат около 13 пъти повече фосфор отколкото калций, един дисбаланс, който може в крайна сметка да увреди костната система на коня. Трето, в действителност не съществува никакъв слабителен ефект. Конете са доста чувствителни към резки промени в начина им на хранене, така че когато се хранят с каша от трици, вместо с обичайната им храна, това причинява леко разстройство на храносмилателната система, и в резултат на следващия ден торта им е в по рядко състояние. От време на време, каша от трици в студена зима нощ, няма да навреди, но храносмилателната система на коня би предпочела цвеклова каша (накисната в топла вода, има подобен ефект). Ако храните с трици като основна дневна дажба, опитайте се да не надвишавате повече от 10% от общата дневна диета. Избягвайте триците, ако храните млад кон, калций / фосфор дисбаланса може да повлияе на растежа му. Като цяло, има по-добри храни, от триците.

Мит 7: Люцерновото сено е най-високо качествения избор за моя кон.
ФАКТИ: Въпреки че конете определено изглежда предпочитат вкуса на люцерната пред другото сено, в отделен тест със различено по вид сено, люцерната се оказва с твърде високо съдържание на протеин за повечето зрели коне. В зависимост от това къде е събрана, протеинът в люцерната може да варира до около 24%, твърде много за всеки кон, освен ако не отглеждате подрастващи, млади или кърмещи кобили за разплод. Въпреки, че излишния протеин не може да причини голяма вреда, кара бъбреците да работят извънредно, за да изхвърлят неусвоения остатък. Резултатът е излишък на урина със силна миризма на амоняк, което означава повече чистене!

Сеното е по-добър избор за зрели коне. Въпреки че, не е с чак толкова високо съдържание на витамини, и не е чак толкова сладко и вкусно, има по-подходящо ниво на протеин от люцерната, и често е по-малко прашно. Смесеното сено, което съдържа бобови култури (люцерна и / или детелина, ливадна тимотейка) и треви, може да бъде добър компромис.

Автор: Карен Бригс

Източник: horsechannel.com

Превод: Елица Инджова

Advertisements