Пат Парели: Покупка на кон

Posted on May 23, 2011


Покупко-продажбата на коне е неразделна част от света на конете. Но има малък нюанс – дали с това се занимава професионалист или аматьор.

Най-напред, купувайки кон, вие трябва да разберете дали конят подхожда именно на вас. Не слушайте никакви „доброжелатели” и съветници! Тук главното е вашето собствено желание и вашият собствен избор. Вие купувате живо същество и сами трябва да сте наясно какво именно искате и защо.

Ако този въпрос е решен, следвайте обичайната процедура при покупка. Ако имате голям избор, не бързайте и не се суетете – осъзнайте, че появата на кон във вашия живот е почти аналогична на раждането на дете. Поемайки отговорността върху живо същество, вие трябва да намерите такъв вариант, който да бъде приемлив и за да двама ви, така че вашите отношения да бъдат хармонични и приятни.

Купувайки или избирайки нещо, хората много често се вписват в три разпространени типа поведение:

1) тези, които винаги правят правилния и рационален избор, без значение за какво става дума – за куче, кон, жена или приятели;

2) тези, които независимо от времето и силите, изразходвани за избора, винаги получават най-лошия вариант;

3) фаталисти

Тези, които принадлежат към третата група, обикновено водят вкъщи това куче, което се е лепнало за тях на улицата. „То само ме избра!” – говорят те по адрес на кучето или коня. Когато чувам тези думи, а аз ги слушам почти всеки ден, ми се иска добре да раздрусам подобен „купувач”! За да избереш кон не е достатъчно да хвърлиш поглед на поляната и да погледнеш в очите който и да е кон!

Предлагам на вашето внимание разработена от мен, с помощта на бъдещи коняри, поетапна система за правилен избор на коне.

Първа стъпка. Как си, конче?

На вас ви предлагат добре обучен кон за езда с прекрасен характер. Вашата задача: да проверите коня не само по време на езда, но и в „домашни условия”. Поканили са ви на пробна разходка около три часа следобед? Отидете няколко часа по-рано, погледнете в конюшнята или на ливадата (в зависимост от това къде е животното), полюбувайте се как именно стопанинът ще хване коня и ще го оседлае. Ако тази процедура отнема много време – не пропускайте зрелището!

Внимателно проследете оседлаването: погледнете с какво желание конят влиза в контакт със стопанина. Хората неволно ще ви покажат установените отношения с конкретния кон. Наблюдавайте с какво желание конят приема трензелата, при това как действа в този случай човекът – насилствено ли набутва желязото в устата на коня или го моли да го приеме. Наблюдавайки оседлаването на коня, можете много да разберете за това как е бил възпитаван той, каква е била обстановката около него до вашето запознанство.

В заключение трябва да формулирате следните изводи: наистина ли конят има добър характер или пък толкова е потиснат, че не е в състояние да се противи? Готов ли е да откликне на предложения контакт? Проявява ли интерес към обучение и способности?

За да намерите отговор на този въпрос, помолете стопанина да се качи на коня и да ви го покаже в действие. Да, да, именно стопанинът трябва да се качи пръв на седлото, а не вие! Отначало погледнете коня отстрани, особено ако не сте опитен „естествен” ездач, тъй като с непознатия кон даже и баналните истини може да не сработят или пък да сработят, но не така, както се очаква. И после ще си търкате насинените места и ще ругаете коня, макар че в случая той няма вина.

Вторият проблем, който може да възникне при пробната езда е, че конете, които се подготвени за продажба, доста често спират да работят в пълния, необходим за тях обем. Често конете са продавани през пролетта, а през това време те са доста игриви и тяхното поведение понякога надхвърля границите на разумното. А най-разпространената причина за задържане на животното е загубата на интерес от страна на стопанина към него. Във всеки случай оставете продавача да изпита всички последствия от подобно поведение на собствения си гръб, а вие наблюдавайте шоуто и си направете изводи: запазил ли се е вашият интерес към коня и ще бъдете ли в безопасност докато общувате с него? Ако отговорът е положителен, правим следващата крачка.

Втора стъпка. Да се запознаем!

Винаги предупреждавам тези, които се обучават на естествени отношения с животните: не бързайте да показвате придобитите знания на околните и да играете на „Седемте игри” с всеки срещнат кон!

Подобно поведение може да предизвика у собственика на коня само една реакция: „Какво правите с моя кон?!” Ако все пак искате малко да пообщувате с коня, използвайки вашите знания, поиграйте на „Дружелюбната игра”, малко на „Бодливчева” и завършете с „плашене” .

Ако игрите са ви удовлетворили, тогава можете да възседнете коня. Наблюдавайте коня – как той се чувства под ездача и това, което не е маловажно, дали вие се чувствате удобно в седлото. Не слушайте думите на продавача – важни са само вашите чувства!

След това определете за себе си плюсовете и минусите на коня. Кое ви допада в него: ръст, цвят, меките алюри, съобразителност, емоционалното въздействие от работата с него? Това ще бъде достоен завършек на един ден – да определите заслужава ли си да продължите преговорите за покупката на този кон.

Ако конят е „събрал” поне 80 % общо от критериите, формиращи оценката ви, (ако допуснем, че при 100 % конят е идеален), ако вие мислено започвате да наричате коня свой, то следващият немаловажен момент е договорката със собственика да „пробвате” коня на своя територия, като срокът на подобна проверка трябва да бъде не по-малък от седмица.

Веднага ще ви кажа – малцина ще се решат на подобна стъпка, а тези, които се съгласят, навярно ще поискат някаква сума като залог. Не мога да ги съдя, тъй като всичко може да се случи. Освен това, настоявайки на своето, вие може да стигнете до взаимноизгодно споразумение. За да изясните своята позиция, може да се позовете на заниманието с „естествените отношения” и след това на необходимостта от по-дълъг контакт с коня до покупката. Когато конят се окаже във вашата конюшня, започнете активно да играете на „Седемте игри”, гледайки как откликва вашата евентуална покупка.

Някои коне много обичат да се учат, други може да бъдат научени да обичат това занимание. Обърнете внимание дали през седмицата, за която сте се уговорили със собственика, сте успели да се придвижите с коня до края на Първо ниво. Ако сте доволни от резултата, скачайте две стъпки напред.

Трета стъпка. Мамо, запознай се…

Запознайте коня с този, чието мнение е важно за вас. Изобщо аналогията със сгледата и женитбата е очевидна: вие показвате своята придобивка и чакате отзиви, съвети, а също така и прогнози за вашите по-нататъшни отношения. След първото впечатление може да ви кажат и нещо обидно, но все пак по-добре е да се вслушате във всички, даже и в завистливите коментари може да уловите нещо полезно за по-нататъшното общуване с коня. Ако деветият вал на съветите и прогнозите, лоши и добри, е останал зад гърба ви, смело продължавайте напред!

Четвърта стъпка. Посещение при Охболи

В действителност най-добре е първото посещение при ветеринарния лекар да бъде прегледа на коня преди неговата покупка. Но това не трябва да бъде първа стъпка, затова съм я поставил и на четвърто място. Защо смятам така? Защото, избирайки кон за душата, вие естествено искате той да е здрав, но на вас не ви трябват безупречни показатели като например при избора на потенциален олимпийски шампион. Посещението на ветеринаря ще ви помогне при избора на рационален режим на хранене и работа на коня, но не е първото и жизнено необходимо нещо при избора на кон.

Случвало ми се е да видя как хора са купували 25-годишни коне с разбити крака, лекували са ги и са яздили прекрасно на тях, получавайки удоволствие от общуването с животните.

Случвало се е да видя и как ездачът си взима кон, ръководейки се само от ветеринарните показатели, а после не знае какво да прави с този физически здрав кон, но съвършено чужд в емоционален план…

Пета стъпка. Адиос, амиго!

Плащаш и си свободен.

Пробвайте да следвате моята стъпаловидна система – уверен съм, че ще се сдобиете с коня, за който сте мечтали!

Източник: http://www.horsesclub.ucoz.ru

Advertisements