Конният туризъм не е само за професионалисти

Posted on May 2, 2011


Конният туризъм не е само за професионалисти

Десислава Янкова

Конните преходи до най-живописните кътчета на българската природа, съхранили дивата си красота, са един от начините човек да се откъсне, макар и за малко, от съвременната цивилизация. Те набират все повече привърженици. На много места в страната могат да се наемат чудесно обучени ездитни коне, с които да предприемете неколкодневен маршрут. Конни бази има както в планинските райони у нас, така и в някои градове. От конните бази ще ви осигурят и специализиран водач, който ще поведе колоната през черни пътища и тесни пътеки, следващи стръмния релеф на планините Централен Балкан, Странджа, Родопите. В Пирин пък предлагат възможността да се яхне великолепен екземпляр от местната каракачанска порода. Конен туризъм обаче може да се практикува и като допълнителна възможност, предлагана от домакините на хижата или хотела, в който сте отседнали.

На северния край на Деветашкото плато се намират спиращите дъха Крушунски водопади (Маарата) – 34 км източно от град Ловеч, 8 км северно от гр. Летница и южно от село Крушуна. Това е най-голямата в страната водна каскада с много прагове, басейнчета и най-разнообразни животински и растителни видове. Опиталите конни преходи в района дълго пазят спомена за това райско място. Според тях ездата там е особено интересна по две причини. Едната е, че природата и теренът са хълмисто- равнинни, отлични за конни излети. Другата е, че ездачите могат да открият места, на които не е стъпвал човек от десетки години. Стигайки до платото, в района се разкриват чудесни панорамни гледки към дунавската равнина и река Осъм. Цените, които предлага конната база в района са – 10 лева за половин час и 70 лева за цял ден.

Тръгваме от живописния Триград, минаваме през град Доспат, настаняването там е в хотел на брега на едноименния язовир, казват от агенцията за конен туризъм “Аркан”. На следващата сутрин групата продължава за архитектурния резерват Долен, където ездачите нощуват в реставрирана 250-годишна къща. Продължава се към село Ковачевица – друг архитектурен резерват с прекрасно запазени каменни къщи. Туристите отсядат в един от местните семейни хотели, изградени в традиционния стар стил, а оттам групата се връща обратно към язовир Доспат – в кацналото на брега село Сърница. Следващата спирка е родопското село Борино, близо до Ягодинската пещера, оттам – обратно в Триград.

Друг интересен преход свързва родопското село Борино с град Мелник в южните склонове на Пирин планина. Ездачите пресичат Родопите и продължават пътя си по долината на река Места. Ландшафтът в тази част на страната е изключително разнообразен. За опитните ездачи от агенцията предлагат и по-дълги преходи, които могат да продължат между 14 и 20 дни. Сред тях се откроява конният маршрут , свързващ Западните Родопи с черноморското курортно селище Синеморец. Туристите прекосяват целия масив и навлизат в Странджа планина.

КАРЕ

Конен преход за 3 дни излиза около 130 лв. Цената включва екипировка, опитни водачи, транспорт, 2 нощувки, допълнителна програма, застраховка.

Ден 1: Тръгва се с микробус от София до Кресненското дефиле. Разходка до каньона Шейтан дере. Трансфер с микробус до Ощавските минерални бани. Нощувка.

Ден 2: Конен преход с легендите на Пирин планина. Трансфер с Микробус до живописното село Влахи, разположено в подножието на Пирин. Разглеждане на селото, посещение на проект за развъждане на каракачански породи – коне, кучета, овце, проект за защита и изследване на хищниците – вълк, мечка, рис. Има и възможност за контакт с вълк. След това е трансферът с микробус до хижа “Лагера”, която е на над 900 метра надморска височина. Преход с каракачански коне през местността Пещерата до хижа “Синаница”. Възможност за изкачване пеша на връх Синаница. Нощувка в хижата.

Ден 3: Преход с коне по друг маршрут от хижа “Синаница” към хижа “Лагера”. След почивка на Ощавските минерални бани е тръгването обратно за София.

Advertisements