Рискове за здравето на конете през пролетта

Posted on April 9, 2011


Всеки сезон крие риск от здравословни проблеми при конете. Навременното им лечение би предотвратило по-дългосрочни неприятности.

Ламинит

Представлява болезнено състояние, характеризиращо се с възпаление на кръвоснабдените ламели, свързващи копитната кост с вътрешността на копитото.

Има много причини за това заболяване, но през пролетта конете с неограничен достъп до буйна трева са уязвими към претоварване с въглехидрати. Излишната захар и скорбяла навлизат в задните отдели на храносмилателния тракт, където се смилат от бактериите и ферментират в излишна млечна киселина. Изследванията показват, че намаленият кръвен ток към чувствителните ламели води до влошаване на закрепването между копитната кост и вътрешната стена на копитото.

Обикновено признаците се забелязват най-напред при предните крака. Копитата може да бъдат горещи, конят да има сменя тежестта или да няма желание за движение. При тежките случи конят ляга на земята, има висока температура и се поти.

Ако подозирате, че конят ви развива ламинит, веднага се обадете на ветеринарен лекар.

Предпазване

Затлъстелите коне са по-склонни към ламинит, така че следете теглото на коня си. Ребрата на коня не трябва да се виждат, но трябва лесно да можете да ги напипате.

Уязвимите коне, като понита, местни породи или топлокръвни, които имат склонност бързо да наддават на тегло, трябва да имат ограничен достъп до пролетна трева.

Ако конят ви е лаком или бързо качва килограми, се препоръчва да му сложите намордник или да ограничите достъпа на пасището.

Колики

Пролетните колики могат да се дължат на поемането на буйна пролетна трева. Признаците включват безпокойство, риене с копито, изпотяване, подритване към стомаха, заемане на поза за уриниране и търкаляне по земята.

Веднага потърсете ветеринарна помощ и следете коня отблизо.

Предпазване

Всяка промяна в диетата или физическите упражнения трябва да бъде въвеждана постепенно, в продължение на поне две седмици.

Хаотичният режим и тренировки могат да станат причина за колика, затова се придържайте към рутината.

Избягвайте даването на големи количества храна и вода веднага след физическо натоварване.

Контролирайте излагането на коня на буйна трева, но също така избягвайте и пасищата, на които няма достатъчно трева.

Затлъстяване

Наблюдава се, когато конете приемат повече калории, отколкото могат да изразходват. Конете, които имат достъп до буйна пролетна трева, богата на въглехидрати, е възможно да напълнеят. По-дебелите коне са по-уязвими към развитие на здравословни проблеми като колика, топлинен стрес, загуба на форма и ламинит.

Предпазване

Следете теглото на коня.

Използвайте намордник или ограничете достъпа до пасището.

Поддържайте разумна тренировъчна програма.

Потърсете ветеринарна помощ, ако е необходимо.

Клатене на главата

Клатенето на главата включва повтарящи се, внезапни неволеви пристъпи на клатене на главата, кихане, пръхтене и раздразнение. Тъй като често започва през пролетта, се свързва с алергичния ринит, но последните проучвания сочат, че алергията не е основната причина, въпреки, че може да бъде допринасящ фактор.

Лечението е трудно, тъй като определянето на отключващия фактор е много сложно. Често състоянието е сезонно и може да се подобри с наближаване на лятото.

Предпазване

Проверете дали юздечката и оглавника са подходящи за коня ви, тъй като причината може да бъде и увреждане на нерв.

Ветеринарният преглед, включително и на зъбите, може да изключи явните физически причини.

equineworld.co.uk

Advertisements