Как конете помагат за изграждането на характер

Posted on March 27, 2011


За децата контактите с конете са не само забавни, но и средство да изградят характера си по начини, които след това могат да им помогнат в различни сфери от живота. Най-доброто нещо, което родителите могат да направят за своите луди по конете деца или юноши, е да им позволят да ги яздят и да работят с тях.

Конете създават увереност

Конете са големи и плашещи животни, затова на човек му трябва много увереност, за да може да ги контролира. Позволението децата да работят с кротки коне би направило чудеса за тяхната увереност. Повечето хора имат заложен страх от конете, тъй като те са доста големи животни. Работата с кротки коне ще помогне на децата да преодолеят този страх и да разберат, че могат да контролират по безопасен начин същото това животно, от което са се страхували преди това. Колкото по-добре детето ви се научи да работи с коня, толкова по-уверено ще стане то. Когато децата се справят добре с тренираните от тях коне, увереността им расте, а самоуважението им се засилва. Те знаят, че са постигнали нещо ценно.

Конете учат на отговорност

Конете много бързо ще научат децата да бъдат отговорни. Уверете се, че децата ви вършат цялата работа по грижата за конете – всичко, което включва хранене, почистване на конюшнята, чесане, оседлаване и езда/кордиране. Децата искат да яздят, но не винаги имат желание да вършат работата. Но затова пък почти винаги се влюбват в конете, с които се занимават и искат да се грижат за тях възможно най-добре. Разберат ли, че конете зависят от тях и че за да ги яздят трябва добре да се грижат за тях, ще се научат да бъдат отговорни.

Конете учат на търпение

Конете са като малките деца, а тренирането на кон много наподобява обучаването на дете. След като детето ви вече язди уверено, позволението да помага при тренирането на кон ще бъде отличен опит за него. За тази работа е нужно огромно търпение, тъй като обучаването на млад кон изисква много повторения и време.

Ездачът трябва много последователно да дава командите на коня, докато той започне да реагира правилно. При повечето коне това отнема много време, затова ездачът трябва да е търпелив и да награждава коня за усилията му. Тренирането на кон да прави нещо, колкото и малко да е то, ще подсили увереността на децата.

Конете учат на чувствителност

Конете са много чувствителни същества. Могат да усетят, когато някой е уплашен, ядосан, щастлив или нещо друго. Те комуникират чрез езика на тялото и са много чувствителни към позицията на тялото на човека, който работи с тях. Поради тази причина и треньорът трябва да е много чувствителен. Той трябва да може да разбере как се чувства коня и защо има такова поведение, да се научи да интерпретира езика на тялото на коня и успешно да комуникира с животното, използвайки неговия собствен език. Когато конят се държи зле, треньорът трябва да прецени дали поведението е провокирано от страх, упорство, гняв, болка или нещо друго и да реагира адекватно.

Конете учат на доверие

Конете имат нужда да се доверят на треньорите си. Едно от първите неща, които вашето дете ще научи за тренирането и язденето на кон, е да бъде човек, на когото може да се разчита и вярва, защото ако конят не изпитва доверие към треньора си, няма да му се подчинява.

Конете учат на уважение

Децата ще се научат да уважават както своите коне, така и себе си. Конете са големи, опасни животни и изискват уважение. Но за да бъдат тренирани безопасно, те трябва също така да уважават своите треньори. Научавайки се как да обучават конете, децата ще започнат да показват по-голямо уважение, както и ще бъдат по-уважавани. Превръщайки се в уверен в себе си и отговорен човек, на когото може да се разчита, детето ще спечели уважението на своя кон.

Конете ни учат да бъдем отворени към нови неща

Всеки кон е различен и изисква индивидуален подход. Добрият треньор никога не престава да се учи. Дори така наречените експерти признават, че научават от конете си по нещо ново всеки ден. Конете ще помогнат на децата ви да разберат, че ученето е постоянен, безкраен процес.

Конете ни показват как да се учим от грешките си

Когато децата се учат да яздят и тренират коне за първи път, те правят много грешки и бързо се научават да не ги повтарят. Това е същността на ездата. Когато ездачът сгреши, той не може да я отрече грешката, а трябва да я приеме и да я поправи. Но за грешките не трябва и да се мисли постоянно. Ездачът трябва да върви напред, след като поправи грешките. Тренирането и язденето на коне ще научи децата да използват миналите грешки за подобряване на бъдещите си ездитни умения.

Конете учат на самодисциплина

Конете изискват много време и работа, така че децата ще трябва да се посветят на ученето как ефективно да яздят и работят с конете. Научила съм, че предаността рядко липсва при децата, когато става дума за коне. Хората, особено младите, са привлечени по естествен начин от конете и прекарват времето си с тях приятно. Но тъй като с конете се работи много, децата скоро се приучават на самодисциплина. Например, вместо да се успиват сутрин, те ще са при конете и ще ги хранят. Конете трябва да бъдат хранени два пъти на ден и да имат постоянен достъп до прясна вода, техните конюшни да се чистят редовно и да бъдат редовно тренирани. Това отнема доста време, но много хора смятат, че това си струва за времето, което прекарват в езда или просто в компанията на коня.

Времето, което децата прекарват с конете, внася огромна разлика в техния живот, а научените по този начин умения биват прилагани във всички сфери на живота (училище, работа, др.), което ги прави по-щастливи и по-успешни хора.

Автор: Катерина Тадлок

Източник: http://www.ultimatehorsesite.com

Превод: Смилена Друмева

Advertisements