Добри причини за лошо поведение на конете

Posted on March 19, 2011


Преди повече от четвърт век започнах да търся по-задълбочено причините за поведението на конете. Използвайки биологични и неврологични принципи, разработих решения, които всеки човек може да използва безопасно и с успех. Системата, наречена Метод Телингтън, е основана на моето откритие, че работата върху тялото на коня освобождава страха, напрежението, дискомфорта и болката, по начин, който променя поведението му, повлиява личността му и подобрява здравето и доброто му състояние като цяло.

Методът Телингтън се състои от три компонента. Първият, Телингтън TTouch (познат като TTouch и произнасян като tee-touch) е вид работа върху тялото, състояща се от различни кръгови, разнасящи и плъзгащи движения с ръцете и пръстите. В комбинация с внимателно подбрани упражнения от земя и от седло, Методът Телингтън драстично увеличава капацитета на коня за обучение и сътрудничество, подобрява баланса и координацията на коня и ездача и задълбочава връзката между коня и неговия собственик.

Методът Телингтън включва милостив подход към обучението и започва с признанието, че когато конят е:

– неотзивчив, винаги има причина за това, независимо дали е физическа, психическа или емоционална
– прекалено стресиран, той не може да учи
– изплашен, той не може да ви слуша
– не се чувства комфортно или изпитва болка, не може да отговори на вашите команди
– недостатъчно трениран, недохранен или прехранен, той не може да ви сътрудничи.

Комуникация и разбирателство

Успешните треньори знаят по интуиция, че конят трябва да иска да работи за вас, за да покаже най-доброто от себе си. Но само, когато това желание е внимателно култивирано, той би показал в работата си повече от механика и послушание. Времето, посветено, за да научите езика на коня си – начинът, по който той комуникира с вас и с другите – ще постави връзката ви на по-високо ниво на доверие и ще засили взаимния прогрес.

Когато сте в състояние да тълкувате съобщенията на коня си, ще откриете, че той има безкрайно много начини на поведение и подходи, за да ви каже, че просто не се чувства удобно. Например, рефлексивно подритване, когато го почиствате, може да означава, че има гъдел или го боли, или грижите ви са прекалено енергични или груби. В други случаи поведението може да се дължи на липса на обучение. Когато започнете да разбирате вашия кон, може да забележите, че един епизод на лошо поведение е просто неговият начин да изрази, че го боли врата, гърба или крупата.

От целия ми опит с коне разбрах, че проблемното поведение често води до източник, който лесно може да бъде установен и отстранен. Като резултат от това предлагам изложения по-долу списък с чести причини за противопоставяне, лошо представяне и трудно поведение при конете. Помислете за тях, преди да направите погрешно заключение за вашия кон… преди да прибегнете до по-строги методи на обучение… дори и преди да опитате някое от моите упражнения TTouch. Ще бъде по-добре за вас и за кон ви.

1. Неподходящ размер на седлото
Неподходящото по размер седло може да бъде източник на болка или причина за безпокойство на коня, тъй като той се чувства ограничен или нестабилен. Поведението, свързано с неподходящ размер на седлото включва раздразнителност, изгърбване, прекалена реакция или липса на реакция към поводите. Освен това, конят може да се има ограничени движения, да задържа дишането си и да демонстрира висока степен на напрежение. Той може да бъде плашлив, да рита със задните крака, да се втурва или да бъде „кисел”.

Неподходящото седло може да повлияе върху начина, по който конят се движи. Например, седло, което го стяга, може да възпрепятства движенията от главата до таза, създавайки дискомфорт и принуждавайки го да скъси крачката. Седло, което е прекалено тясно или е поставено много по-напред, отколкото трябва, може да притиска раменете и холката, ограничавайки движението. Натискът на лъка върху холката може да се усили, ако конят държи главата си високо, с по-ниско поставен гръб е или пък се движи по нанадолнище. Седло, което е без достатъчно широк клирънс на канала, може да притисне холката, причинявайки чувствителност.

Прекалено дългото седло, може да удря кръста. Често срещана причина за дискомфорт са седла, при които предната и задната част приляга към коня, а средният им отдел – не.

Ездачите също могат да бъдат засегнати от неподходящото по размер седло. Например, седло, което е прекалено голямо, не е стабилно и ездачът винаги има усещането, че се опитва да догони коня.

2. Копита и подкови
Отказът или невъзможността за свободно движение напред може да се дължи на инат, нежелание или мързел. Причина, обаче, могат да се окажат и разнообразни състояния на копитата, като абсцеси, пукнатини, болезнена петка или пък чувствителна стрелка. Други често срещани проблеми включват хроничен ламинит, небалансирано подрязване и/или подковаване, синдром дълъг пръст/ниска петка, оставяне на подковите прекалено дълго време, контрахирана петка. Опитният подковач може да идентифицира проблема и да помогне за поддържане на копитата на коня в добро състояние.

3. Болки по тялото
По мое мнение болките по тялото са често пропускана или погрешно тълкувана причина за отклонения в отношението и поведението. На практика конят може да има болки навсякъде по тялото си, но най-честите точки са гърбът, бедрата, областта на опаса, връзките на врата и раменете, главата, долната и горната част на краката. Скованите или обтегнати мускули – особено тези на задницата и на крайниците – също могат да му причинят болка.

Болката по тялото може да се дължи на единични епизоди от усилена работа, които претоварват системата (остра) или на продължително напрежение без да се обръща достатъчно внимание на почивката и възстановяването (хронична). Може да възникне, когато конят е работил в условия, към които не е привикнал, като дълбок пясък, камениста настилка, неравен или хълмист терен. Други причини са неадекватната подготовка за работа, прекаляване със скоковете, дълги часове под седло, кордиране в малка окръжност, прекалено събиране и продължителни периоди на езда в манежен тръс, при което конят не е достатъчно добре подготвен и не е защитен с достатъчно дебела подложка под седлото.

В редица случаи болката по тялото може да бъде разпозната по физическите признаци. Бъдете нащрек за затопляне, подуване и чувствителност, особено по краката и глезените, както и за козина без блясък и загуба на желание за работа.

4. Зъби
Проблемите със зъбите, особено при по-млади или по-възрастни коне, могат да бъдат причина за редица проблеми, които често се бъркат с неотзивчивост от страна на коня. Те може да се изразят в подмятане на главата, нежелание за приемане на трензелата, подаване на езика навън, държане на устата отворена, постоянно мърдане, нервност, липса на концентрация.

5. Хранене
Коне, които са хранени с изобилна на протеини и добавки диета, но не са тренирани достатъчно, ще бъдат пълни с енергия и трудни за контролиране при езда. Може да се окаже предизвикателство да ги задържите спокойни. Такива коне могат да ритат със задните крака и да мятат главата си. Обратно, коне, които са недохранени, няма да имат достатъчно енергия, за да свършат работата, която се иска от тях. На такива коне им липсва импулс, желание и дух.

Доброкачественият фураж е основата на диетата на коня. Ако имате съмнения относно дневната дажба на коня си, се консултирайте със специалист. Недостигът на хранителни вещества може да бъде причина на редица състояния. Например, липсата на витамин E и селен може да доведе до къса, неестествена крачка и дори сковаване. Алергиите към зърното могат да причинят противопоставяне, неконтролируем темперамент и променливо представяне. Изследванията показват, че зърното може да увеличи риска от колики и ламинит при конете.

Доказано е, че пулпата от цвекло (с високо съдържание на фибри) и оризовите трици (високо съдържание на мазнини), са по-безопасна алтернатива на базираната на зърно диета. Виждалa съм как много коне стават неуправляеми, когато са хранени със сладка храна и съм наблюдавалa как много проблеми в поведението изчезват, когато хранителната програма бъде коригирана.

6. Структура
Всеки кон, чиято структура е подходяща за дисциплината или стила на езда, който ви интересува, е малко вероятно да се противопоставя или да развие нежелано поведение.

Например, често конете с тесен гръден кош и дълги крака са неуравновесени – проблем, който отдавам на чувството за несигурност, в резултат на недобрия баланс. Конете с дълъг гръб и тънка талия обикновено имат ограничен капацитет за понасяне на тежестта и склонност да бъдат напрегнати. Конете със стръмни рамене и прави надкопитни стави не могат да правят дълги, плавни крачки. Коне с изключително прави или извити (сърповидни) коленни стави могат да имат проблеми при спускане по наклон. Коне с тънък конкавен врат са склонни да бъдат небалансирани и неуравновесени, поради дискомфорт в гърба.

7. Хормони
Някои кобили са по-чувствителни към колебанията на еструсния цикъл и поведението им може да бъде повлияно за пет до седем дни всеки месец, когато са разпасани. Понякога действията и реакциите им са сигнал за нещо по-сериозно. Когато кобилата рита или изцвилва при лек натиск почти навсякъде по тялото или, ако постоянно е трудна за контролиране под седло, се обадете на ветеринаря, за да провери за овариална киста, постоянно жълто тяло или друг ендокринен проблем. Десет минути на ден упражнения TTouches през останалата част от месеца, могат да помогнат за намаляване на интензивността на хормоналния дисбаланс и промените в настроението по време на разпасаност.

8. Обучение и езда
Тежката или непреклонна ръка и седеж на ездача могат да допринесат за напрежението и болките по тялото на коня, особено в главата, раменете, гърба, слабините и таза. Всяка техника на обучение, използвана прекалено, може да причини стрес от повтарящи се движения. Рискът е най-голям при дисциплини, които наблягат на многократно повтаряне на упражнения и латерални движения, като обездка, рейнинг, кътинг и барел рейсинг. Бъдете нащрек за експлозивно или неотзивчиво поведение, кисело настроение, неравен ход, изпънат врат, свити уши и отекли глезени. За да избегнете тези проблеми, сменяйте учебните часове с разходки в полето, работа от земя и други видове кръстосано обучение.

9. Отношение на ездача
Силно вярвам, че отношението на ездача е много по-важно от неговите умения. Дори и най-съвършеният в техническо отношение ездач на света ще ограничи потенциала на коня, ако не признава и не уважава личността му или не е достатъчно гъвкав при работа с него. Милостивият подход, който дава на коня свободата да се чувства удобно и да се изразява, е основата на взаимоотношенията.

10. Стрес
Много обичайни дейности са стресиращи за конете, включително раждането, транспортирането, и състезанията, а много психически, емоционални и физически проблеми са пряк резултат от стреса. За да се намали действието му, винаги давайте на коня шанс да се адаптира постепенно към новите условия или обучение, а след това внимателно наблюдавайте реакцията му.

Освен това, използвайте упражнения TTouch (прочетете „Упражнения TTouch” в края на статията). Доказано е, че намаляват нивата на стреса при конете по време на обучение и транспорт. Методът може да помогне и за отпускане на коне, които прекарват по-голяма част от времето си в конюшнята. В случаи, при които не може да бъде осигурена компания на коня, упражненията TTouch биха могли да заместят социалния контакт.

11. Движение и престой в конюшня
Конете се нуждаят от много движение всеки ден, за да бъдат здрави, в добро състояние и благоразположени. Тези, които прекарват по-голяма част от времето си затворени в конюшнята или в малък двор, могат да станат мързеливи и летаргични или да се превърнат в трудни и експлозивни животни, когато бъдат освободени. В такива случаи е нереалистично да се мисли, че е възможно да скочите на коня и да препуснете в галоп в полето без да му причините скованост и болка.

Коне, които прекарват по-голяма част от деня затворени, се повлияват добре от всекидневна активност и упражнения. Освен това, Методът Телингтън предлага алтернатива на кордирането в кръг преди езда или тренировка на коня. Десет минути упражнения TTouch преди езда, могат да отпуснат коня така, както 30 минути кордиране.

12. Обстановка
Ако конете имаха конска „Декларация за правата”, щяха да имат безопасно изградени съоръжения и огради, чист постел, прясна и вкусна храна и вода, сянка през лятото, заслон срещу вятър през зимата и защита срещу мухи и други хапещи насекоми. Биха имали, също така, всекидневна разходка и паша, както и контакт с други коне и хора, и внимателно отношение към тях. Всички тези фактори благоприятстват здравето и доброто състояние на коня и намаляват стреса, който може да повлияе неблагоприятно тяхното отношение и изпълнение.

Адаптирането към нова среда изисква време. На кон, който е бил преместен в нова конюшня, може да му липсват приятелите, като в същото време се опитва да преодолее стреса от транспорта и свикването с новите коне, миризми, храна и конегледачи. Дори и невидимите микроби в почвата са източник на ново антигенно предизвикателство за имунната му система, която бързо трябва да се адаптира.

13. Зрение
Виждала съм коне, които са напрегнати, плашливи и държат високо главите си, защото зрението им или възприятието за дълбочина не са добри. Коне, считани за неохотни и неотзивчиви, се е оказвало, че виждат много малко. Имаше също един топлокръвен кон, който се обръщаше всеки път, когато друг го приближаваше отпред. Ветеринарят може да провери зрението на коня ви.

Когато овладеете езика на конете, конят ви няма да е необходимо да „крещи”, за да го чуете. Ще бъдете в състояние да разпознавате по лека промяна в поведението или позата му, че има нещо нередно и ще можете да вземете съответните мерки. Чрез преодоляване на предизвикателствата в поведението и обучението без сила, ще увеличите доверието, съдействието и желанието за учене на коня. Ще изградите увереността на коня, както и своята собствена и ще се повиши радостта ви от контакта с него.

Упражнения TTouch
Основното упражнение TTouch (има десетки такива) представлява кръгово движение с пръстите и ръцете по цялото тяло. Неговата цел е да активира клетъчната функция, за да ускори оздравяването или да промени нежелано поведение.

За да изпълните TTouch, си представете часовник с диаметър около 2-3 см върху тялото на коня. Поставете леко извитите си пръсти на шест часа и натиснете кожата, като завъртите около циферблата един път и четвърт. Поставете палеца си на пет до седем сантиметра от показалеца и почувствайте връзката между двата пръста. Когато е възможно, подкрепяйте леко тялото със свободната си ръка, поставяйки я срещу ръката, която се движи в кръг. Поддържайте постоянен ритъм и постоянен натиск, независимо дали е лек или по-силен. Постарайте се да извършвате правилни кръгове.

След всяко упражнение TTouch, напосоки се премествайте към друга точка от тялото или изпълнявайте успоредни линии по тялото, извършвайки кръг с леко плъзгане и след това друг. И при двата начина се постига отпускане. Поставянето на свободната ръка в поддържаща позиция и осъществяването на връзка между ръцете, ще запази баланса на коня и ще увеличи ефекта.

Кръговете по посока на часовниковата стрелка обикновено са най-ефективни за укрепване и рехабилитиране на тялото и за подобряване на представянето. В някои случаи, обаче, кръговете в посока, обратна на часовниковата стрелка са подходящи за освобождаване на напрежението.

Advertisements