Научете коня да отстъпва назад

Posted on March 4, 2011


Научете коня да отстъпва назад

Защо трябва да научим коня да уважава личното ни пространство? Причините са две. Първо, от съображения за безопасност. Конят ви тежи около 10 пъти повече от вас. Когато той стои назад и очите му гледат във вас, той не може да ви събори, да ви настъпи или да се опита да ви ухапе. Ако конят ви доближи по ваша покана, ще бъде под контрол, което е много по-безопасно.

Втората причина е свързана с уважението. Ако позволите на коня ви да се бута във вас, дори и по приятелски начин, той се научава да доминира над вас. В група само доминиращият кон – водачът – може да нахлува в пространството на другите. Стоящите по-ниско в йерархията трябва да стоят назад или рискуват да бъдат заставени и порицани със зъби и копита.

Така че, трябва да се утвърдите като доминиращ, като водач във вашата група от двама. За тази цел е от основно значение да държите коня си извън вашето лично пространство.

Моята ученичка Рене Хъмфрис и аз ще ви покажем как да направите това, с помощта на кастрата Сами. Най-напред ще ви покажем как да определите пространството, в което конят ви не може да влиза без покана. След това ще ви покажем как да използвате въжето за водене и нагайката, за да накарате коня да отстъпи назад и да го задържите извън това пространство.

Аз ще обяснявам какво се случва, а Рене ще споделя впечатленията си.

За да извлечете максимума от този урок:

Снабдете коня с въжен оглавник с въже с дължина около 4 м.

Вземете дълга нагайка. Ако нямате такава, си направете една, като използвате пръчка с дължина около 1,20 м.

Направете това упражнение, част от ежедневния си режим, докато конят не започне автоматично да застава с уважение на правилното разстояние, когато почива.

Клинтън: Използвайте нагайката, за да установите колко назад трябва да застане конят ви. Нагайката, плюс протегнатата ви ръка, създава дистанция от около 1,80 м.
Рене: Можете да използвате нагайката и за да очертаете кръг около себе си; това е вашият обръч от пространство.

Рене: Оопс – той приближава без покана.
Клинтън: Сами просто е приятелски настроен, но Рене трябва да настоява той да не нахлува в пространството й по този начин. Освен ако тя специално не го покани да се приближи, Сами трябва да поддържа безопасно, уважително разстояние между тях, като не откъсва поглед от нея.

Клинтън: За да отмести Сами назад извън пространството й, Рене разклаща въжето, а ако това не е достатъчно, размахва енергично нагайката напред назад пред себе си като пристъпва към коня.
Рене: Изисква се концентрация, за да създадете енергията, необходима за преместване на коня назад.

Клинтън: Друга техника, с която да накарате коня да се отмести назад, е да държите нагайката като щека за ски и да движите ръцете си нагоре и надолу, докато ходите напред.
Рене: Клинтън ми каза, че няма проблем, ако нагайката удари Сами в гърдите, в случай, че той не се отмести назад. Ако е необходимо, мога да го докосна многократно, ритмично.

Клинтън: Това е отговорът, който желаете – незабавен и енергичен. Ако отмествате коня си назад по този начин, всеки път, когато той нахлува в пространството ви, той бързо ще се научи да стои спокойно на разстояние.
Рене: Въпреки че това упражнение изглежда привидно просто, изисква много повторения, за да се усъвършенства. Продължавайте и не се отказвайте!

Клинтън: Когато конят отговори правилно, винаги го възнаграждавайте с кратка почивка и приятелско погалване по челото. За да задържи очите си върху вас, разклатете въжето, когато гледа настрани.
Рене: Ако не погаля, за да го успокоя след всеки урок, с течение на времето Сами ще започне да се страхува от нагайката.

Advertisements