Защо подковата на коня носи щастие?

Posted on February 23, 2011


Защо подковата на коня носи щастие?

Че конската подкова носи щастие е известно дори и на тези, които не вярват много в това поверие. И тъй като в наши дни е трудно да намериш желания символ по асфалтираните пътища, търсачите на щастието с готовност приемат и неговото умалено копие, окачено на изящна верижка или под формата на някакво друго бижу.
Още в началото на миналия век прикованата към портата на дома подкова е била не само знак на уважение към старинните обичаи и традиции, но е изпълнявала и ролата на пазител на домашното огнище, който предпазва домакините и гостите от всякакви напасти. И все пак още оттогава подковата е била възприемана най-вече като символ на така желаното и преследвано от всеки нас щастие.
В това отношение много показателна е историята с руския император Николай Втори, който бил смятан за изключителен щастливец, тъй като намирал много често подкови. Самодържецът дори определил специална стая, в която подредил богата колекция с намерените от него конски атрибути. До края на живота си “императорът-щастливец” така и не разбрал, че придворните около него се надпреварват да подхвърлят подкови по пътя му, за да спечелят неговото благоразположение.

Advertisements