Екипировка на ездача

Posted on February 12, 2011

1


Екипировка на ездача
Защитна екипировка на ездача
Конната езда е рисковано занимание. Затова не е излишно да се погрижим за защитата, особено на начинаещия ездач.
Защитната каска (Тока) е най-надеждното защитно средство за главата на ездача. Нейното носене се препоръчва при бързите алюри и при скоковете, а иначе тя е задължителна според правилата на много видове конен спорт. Нейното носене е задължително за начинаещите ездачи. Защитната каишка трябва да бъде правилно нагласена и закопчана. На нея може да бъде поставена защитна чашка, закрепена на брадичката.

Предпазната жилетка защитава торса и раменете при падане. Жилетката трябва плътно да придържа тялото, но така че да не затруднява движенията на ездача. Жилетката обикновено се използва, когато трябва да се преодоляват сложни препятствия, а също така и от хора, които се нуждаят от максимална сигурност като деца и възрастни.

Обувки за езда

Правилната обувка е много важна при конната езда, тъй като предотвратява приплъзването на крака в стремето или заклещването му при евентуално падане. Не бива да се язди с маратонки, чехли, обикновени обувки, сандали, както и с обувки с грайфери.

Ботуши

Най-подходящите обувки за езда са островърхи ботуши с тънки, гладки подметки, с невисок (до 2 см), но добре очертан ток.

Желателно е да се използват високи ботуши до коляното, направени от мека кожа, които са плътно по краката. Тези ботуши позволяват краката „да чувстват” коня и по-правилно да се предават командите. За да се свалят по-удобно някои ботуши имат отзад цип.

Синтетичните ботуши външно приличат на кожените, но цената им е много по-ниска. Те обаче не пропускат въздух, което води до изпотяване на краката.

Боти

Не е задължително начинаещият ездач да се снабди със скъпи кожени ботуши, може да се ограничи с твърди боти с гладки подметки с неголям ток. Желателно е и горната им част също да е гладка без връзки и катарами. Освен това ботите се обуват по-лесно и заемат по-малко място в чантата. Но все пак да се язди само с обувки е неудобно, затова е необходимо към тях да бъдат добавени чапси.

Чапси

Чапсите (от кожа или велур) наподобяват ботуши и имат отстрани цип или катарама. Те се обуват върху обувката и предпазват вътрешната част на крака от претриване и от мръсотия. Чапсите са удобни поради това, че могат да бъдат използвани през всеки сезон, тъй като придобиват формата на крака в зависимост от типа панталони – зимни или летни. Чапсите се използват във всекидневната конна езда. Правилата на конния спорт забраняват чапсите да бъдат използвани при участието в официални спортни състезания.

Облекло за езда

Отдавна е известно влиянието на ездата върху стила и детайлите в облеклото. Доспехите на руските войни от Х век има два странични разреза, което им помага при възсядането на коня и при ездата. През XVI век се появила чуга – специална свободна връхна дреха (кафтан) за руските ездачи. И в Западна Европа дрехите били приспособявани за езда. През последната четвърт на XVII на модния френски кафтан, наричан „жустокор” („точно по тялото”, тъй като той плътно прилепвал към фигурата), бил направен заден разрез, за да е по-удобно за яздене и страничен – за носене на шпагата.

Жените също не изоставали от мъжете. Бил създаден женски костюм за езда (амазонка) и дамско седло, на което ездачката можела да седи странично.

В днешно време специализираните магазини са пълни с най-разнообразна екипировка.

Дрехите за езда трябва да са здрави и плътно прилепнали, така че да не нарушат линията на гърба и да не скриват от треньора грешките в стойката на ездача, добре да попиват потта, да защитават от вятър и най-важното – да бъдат удобни. От правилно подбраните дрехи зависи здравето на ездача.

По време на тренировките начинаещият ездач може да облича тънък пуловер или поло.

Якетата за езда са скроени по такъв начин, че дават на ездача голяма свобода на движенията и в същото време подчертават осанката, позволяват човек да се чувства комфортно, когато работи с коня на улицата в хладно и мокро време, а подвижната подплата и ръкави позволяват якето да се носи не само през зимата, но и през лятото като жилетка. На начинаещия ездач трябва да бъде напомнено, че якето не трябва да бъде твърде дълго, за да не пречи на седенето на седлото, а също така не трябва да има връзки и панделки.

Бричовете за езда са едни от най-важните елементи от костюма на ездача. Те са изработени от здрав плат, който плътно обгражда краката, но в същото време материята е достатъчно еластична, за да не притиска, да не разтяга и да позволява на краката да се свиват свободно в колената. Бричовете не трябва да образуват гънки, за да се предотврати триене на кожата и появата на синини. Именно поради тази причина панталоните за езда трябва да бъдат без дебели шевове.

Често на бричовете се шият кожени парчета. Това е парче от мека кожа (велур или плътна тъкан), което се поставя на бричовете на ездача на тези места, които по време на ездата имат съприкосновение със седлото и затова са най-податливи на износване – седалището, вътрешните части на бедрата и коленете. Подобни бричове са много удобни и се използват дълго време.

На долната част на панталоните се зашиват връвчици или ластичета, за да не се набират панталоните.

Начинаещият ездач временно може да замени бричовете с гамаши или стегнати панталони без вътрешни шевове (или с тънки шевове).

В зависимост от цените бричовете се различават по качество. Трябва да се обърне внимание на това, че памучните бричове не се хлъзгат така силно по седлото като тези от изкуствен материал. Освен това в тях не е така хладно през зимата и така горещо през лятото.

Специалните ръкавици за езда предотвратяват триенето на ръцете и плъзгането на поводите. Освен това те защитават ръцете от мръсотия и студ. Когато е топло, за удобство може да се използват къси ръкавици с дупки, през които да влиза въздух или отворени към опакото на ръката. През зимата се използват плътни дълги ръкавици, които защитават от студа и китката.

Изборът на ръкавици за езда е голям – от памучни до кожени и дори с плътни нашивки между кутрето и безименния пръст (в местата, където има най-голямо търкане на поводите). Най-важното е те да бъдат избрани според размера и да позволяват добре да се усещат поводите.

Дрехи за състезания

Състезателната екипировка на ездача се различава в зависимост от дисциплините в конния спорт. Тези дрехи са не само удобни, но и красиви.

При обездка ездачът облича бели бричове, вратовръзка и ръкавици, тъмен фрак (черен или тъмносин), цилиндър и високи черни ботуши с шпори. Като аксесоар се използва игла за вратовръзка, а жените слагат мрежа за коса.

За конкурипика на ездача са необходими бели или светло-бежови бричове с кожени парчета (сложени на най-уязвимите места), бяла риза със синя вратовръзка, ръкавици, редингот (дълго и вталено в талията палто, изрязано отзад, тъмно на цвят, като цветът зависи от това пред какво общество ще се състезава спортистът, с черна кадифена яка), черна твърда жокейка, високи черни ботуши (при необходимост се използват шпори) и камшик не по-дълъг от 75 см. Военнослужещите може да участват във военна униформа.

В прескачанията и стипълчейза – това са бели бричове, ярка цветна блуза без ръкави, много леки кожени ботуши и задължително защитна каска. Използването на шпори в тези видове спорт е забранено, а също така и използването на камшик за коне до 3 години.

Полевите изпитания във всестранната езда изискват удобни и свободни дрехи по преценка на ездача, токата и ботушите са задължителни. Ръкавици – по желание на спортиста.

При волтижировката се използва лек прилепнал спортен костюм, на краката – пантофки, а при джигитовката — удобен лек костюм по преценка на ездача и ботуши. При тези видове конен спорт ръкавици, камшик и шпори не се използват.

Advertisements