Конете се нуждаят от различна диета през зимата

Posted on January 11, 2011

0


Конете се нуждаят от различна диета през зимата

Когато времето застудее, всички ние си мислим за богата, топла храна. Промяната в температурата, обаче, трябва да ни подсети, че нашите коне също имат зимни нужди.

Хранителните нужди на коня се променят със спадането на температурите. Много собственици на коне инстинктивно променят количеството и вида на храната, без напълно да проучат каква е научната причина а за това. Обичайната практика за добавяне на допълнително царевица, растително масло, зърно или сено, за да се увеличи калорийния прием на коня, обаче, може да доведе до различни проблеми. Добавянето на царевица, което често се смята, че има затоплящ ефект, може да повиши риска от колика. Допълнителното растително масло или сено може да промени витаминния и минералния баланс в диетата на коня, а добавянето на допълнително зърно може да промени приема на зърно до нездравословно ниво.

По-добър начин за хранене през зимата може да бъде преминаването към различни хранителни комбинация с осигуряване на повече мазнини. Докато стандартните, базови фуражи обикновено включва около 2.5% мазнини, се предлагат и други комбинации със съдържание на мазнини от 4.5% до 8%. За страни с изключително студен климат или коне със специални нужди, се предлагат фуражи с над 10% съдържание на мазнини. Тази опция с високо съдържание на мазнини осигурява на коня допълнителната енергия, от която той се нуждае през зимата.

Друг вариант е добавянето на оризови трици. Чрез добавяне на само половин килограм оризови трици на ден, повечето коне ще получат необходимите допълнителни калории. Оризовите трици в торбички могат да изтраят цяла зима, а освен това са икономични. Повечето диетолози препоръчват добавянето на оризови трици да започне две три седмици преди застудяването.

Въпреки, че добавянето на сено е често срещан начин да се помогне на конете да прекарат зимата, може да излезе скъпо и съхраняваното сено да се изчерпа много по-бързо от желаното. Друг вариант са добавките с фибри, които могат да доставят на коня необходимите фибри.

Два източника на фибри, които, обаче не са идеални, са люцерната и пулпата от цвекло. Фибрите в люцерната са прекалено къси, за да бъдат оптимален заместител на фибри. Пулпата от цвекло изисква накисване преди употреба и не съдържа хранителните вещества, от които конят се нуждае. За да се подобри приема на фибри, кубчетата люцерна (или кубчета, комбинирани с тимотейка) може да са добър вариант. Конете обикновено имат нужда от приблизително два килограма люцернови кубчета на ден или подобно количество раздробен фураж.

Друг добър вариант за добавяне на фибри е използването на комбиниран фураж. Комбинираните фуражи са разработени така, че да осигурят необходимата диета на коня в една комбинация, без допълнително сено или зърно. Тези фуражи обикновено съдържат люцерна или пулпа от цвекло с добавка на витамини, минерали и зърно и вършат много добра работа вместо добавяне на допълнително сено или като алтернатива на допълнителната енергия от зърното. Въпреки това, повече експерти препоръчват на конете понякога да се дава и сено, за да увеличи приемът им на дълги фибри, и да не се разчита изцяло на фуража.

Днес се предлагат различни комбинирани фуражи, но повечето са сравнително нискоенергийни. Има някои видове, обаче, които са с по-висока енергийна стойност. Някои фуражи съдържат пулпа от цвекло и допълнителни мазнини, за да предложат комбиниран фураж, който предоставя толкова енергия, колкото фуражите на зърнена основа. Друг сегмент от пазара на комбинираните фуражи са комбинираните кубчетата. Предлагат се кубчета, съдържащи люцерна, тимотейка, висококачествено зърно, органични минерали, мазнини и витамини във висококачествена комбинация.

Освен това, имайте предвид, че възрастните коне имат допълнителни нужди през зимата. Необходимо е да започнете още през есента специална диета за възрастни коне с високо съдържание на мазнини и фуражи на основата на цвекло, които подпомагат поддържането на теглото по време на студената зима. Търсете фуражи със 7% съдържание или повече, тъй като те ще осигурят допълнителни калории, необходими на възрастния кон, за да се предпази от загуба на тегло през зимата.

Когато е студено, конете обикновено прекарват повече време в конюшнята. Това води до необходимостта от увеличаване на контрола на миризмата, за да се предотврати достигането на амоняка до стойности, вредни за конете. Продуктите, неутрализиращи амоняка могат да предотвратят свързаните с амоняка респираторни проблеми, поради застояване на конете в конюшнята.

И накрая, запомнете, че е необходимо да осигурите на коня достатъчно прясна вода по всяко време.

Източник: http://www.horses-and-horse-information.com