Спиране на един повод

Posted on December 23, 2010

0


Спиране на един повод

Представете си, че сте в кола, която няма никакви спирачки и се носите по магистралата. Какво мислите, че ще се случи, ако педалът на газта блокира? Джеймс Бонд може би ще успее да скочи от колата при 120 км/ч. , но се обзалагам, че вие не бихте искали да скочите от коня си по време на галоп – това е абсолютно същото. При аварийна ситуация, повечето хора биха дръпнали назад двата повода, както са виждали да се прави в старите каубойски филми. За съжаление, това е грешна маневра. Започнете със спиране на един повод от земя при спрял кон. Конят ви трябва да разбере как да направи това, когато е спрял, за да знае как да го направи, когато се движи. Концепцията зад спирането на един повод е да се прекрати участието на задната част на коня в движението.

Спирането на един повод е „аварийната спирачка” на вашия кон. Всеки кон има такава, просто трябва да се уверите, че знае, че я има. Виждали сте как кон препуска с ездач на гърба си, без този ездач да знае какво трябва да направи. В подобен случай спирането на един повод би спасило ситуацията. Никога не се качвам на кон без да проверя дали конят може да спира на един повод.

Това е толкова просто, че е невероятно как повечето хора не са го научили. Можете да направите спиране на един повод само с въже за водене или с поводи.

От спряло положение, огънете коня наляво и дръпнете ръката си към бедрото. Погледнете към земята. Вероятно конят ви ще премести задницата си. Задръжте ръката си поставена на бедрото, докато конят спре да се движи. Когато конят спре, веднага го наградете. Сега направете същото надясно. Важно е да запомните, че не трябва да поставяте ръката си зад бедрото. Ако го направите, балансът ви и центърът на тежестта ще отидат зад тялото ви – ако конят ви направи някоя глупост, може да се озовете на земята. Освен това, трябва да сте сигурни, че не упражнявате натиск с крака. Не трябва да го бъркате с балансирано завъртане.

За да се упражнявате, трябва да направите спиране на един повод поне 60 пъти (по 30 от всяка страна), като сменяте страните от спряло положение. Не, това не е печатна грешка! Целта е да научите коня да спира надеждно, когато поискате от него спиране на един повод. О, забравих да ви кажа – ако конят сгреши, трябва да започнете броенето отначало.

Когато конят е в състояние да стои неподвижен и да завърши упражнението, преминете към ходом. Повторете същото упражнение, описано по-горе на ходом. По правило, колкото по-бързо се движи коня, толкова по-малко огъване трябва да извършите, за да освободите задницата. Трябва да искате от коня много леко огъване, за да освободите задницата и конят ви скоро ще разбере какво трябва да направи. След като усъвършенствате упражнението на ходом, преминете към тръс. Трябва да упражнявате спиране на един повод на ходом, тръс и галоп. Внимавайте, когато започнете упражненията на тръс и галоп – при прекалено огъване, конят може да падне на земята.

Трябва да упражнявате спирането на един повод, за да можете да го включите в „торбичката си с номера”. Ако сте в беда и опитате да използвате спирането без изобщо да сте опитвали да го направите с коня си, ще имате големи проблеми!

Advertisements