Куотър

Posted on December 12, 2010

0


Куотър

Куотър е американска порода коне, известна с отлично представяне при бяганията на къси разстояния. Името Куотър произхожда от английското (quarter mile), поради способността на конете да изпреварват другите породи в конни състезания на четвърт миля или по-малко. Някои представители развиват скорост до 88 км/ч.

Куотър е най-популярната порода в САЩ. Асоциацията за породата Американски притежава най-големият регистър в света с над 4 милиона регистрирани коне.

Американският Куотър е известен като състезателен и като работен кон. Неговото малко, компактно телосложение е подходящо за сложни и бързи маневри, които се изискват в родео дисциплините – рейнинг и кътинг . Американският Куотър е добър и в английските дисциплини, впряг и много други конни дейности.

Историята на породата датира от 17 в., когато колонистите от Източното крайбрежие на Щатите започват да кръстосват внесените английски чистокръвни коне с местни коне Чикасо от иберийски, арабски и берберски произход. Един от жребците, които били от решаващо значение за развитието на колониалния Куотър е внесеният през 1756г. Янус, син на Годолфин Арабски. През XІX в. пионерите оглавяващи запада се нуждаели от смел и издръжлив кон. Поради това селектирали Куортър с дивите дивите испански коне-Мустанги и с местни коне, отглеждани от индианските племена Комачи, Шошони и Низ Пърс. В резултат били получени нови коне с вроден инстинкт за работа с добитък.

Конете били използвани основно за работа с добитък, което изиграло съществена роля в развитието на съвременния Куотър. Уменията от които се нуждаели каубоите се превърнали в основа на родеото. Днешният Куотър доминира едновременно в състезанията за бързина и в състезанията за работа с добитък.

С популяризирането на спринт състезанията породата се превъща в източник на икономически ползи. Поради това в родословиято се добавят повече чистокръвни английски, арабски,морган и дори Стандарбърд кръвни линии.

През 1940г. е създадена Американската асоциация за породата Куотър, посветена на запазването родословието на конете. Откакто породата съществува официално племенната книга остава отворена към допълнителни английски кръвни линии, като регистъра влизат и коне кръстоска от Американски Куотър и Чистокръвен английскии кон.

Породата е изключително подходяща за западни дисциплини.Къотър е познат като състезателен кон в надбягвания в рейнинг кътинг и работа в ранчо.Също така Конете могат да бъдат тренирани в обездка и скокове, равлекателна езда.

Американският Куотър е разпространен в световен мащаб. Европейските страни като Германия и Италия са са внесли голям брой от конете Куортър. След Американската асоциация за конете Куотър, вторият най-голям регистър за конете е в Бразилия, следван от Австралия. С интернационализацията на дисциплината обездка и приемането й като едно от седемте събития на Световните конни игри, интересът към породата Куотър се повишава.

Съвременният Куотър е с малко телосложение, но със силно и добре замускулено тяло.

Той притежава изящна глава, прав профил, широк гръден кош и овална крупа. Конете са ниски на ръст с височина от 142 до 162 см при холката.

Съществуват два типа структура: развъден тип и ловен или състезателен тип. Развъдният тип е по-нисък, по-компактен, набит, мускулест, но пъргав. Състезателният и ловният тип Куотър са по-високи с по-гладка мускулатура, отколкото развъдния тип, по екстериор са по-близки до английският чистокръвен кон. При развъдния тип конете са по-големи с по-внушителен вид и по-добре замускулени, но въпреки това със запазени малки глави с широки челюсти и изящни надморници. Те са по-ниски с бързи пъргави движения и силни задни крака, поради което са подходящи за каубойска обездка и кътинг. Състезателните коне се отглеждат за спринт на къси разстояния от 220 до 870 ярда, поради което притежават дълги мускулести и силни задни крака.

Изключителните способности в спринта на Куотър е причина да го нарекат „най-бързият състезател в света”

Представители на породата Куотър могат да се срещнат в почти всички цветове.Най-често срещаният е червеникавокафяв. Другите цветове могат да бъдат кестеняв, черен, жълтеникав, сив, сиво- кестеняв, синкав или дорест с пъстър косъм, бял, кремав и перлен.

Advertisements