уестърн

Posted on October 11, 2010

0


Уестърн, конете на каубоите

Юстус Д. Барнс в класическия уестърн “Големият влаков обир”, 1903 година.

Уестърн (на английски: western, буквално — западен) е жанр в изкуството, характерен предимно за САЩ, включващ кинематография, телевизия, литература, живопис и други изобразителни изкуства.

Действието в уестърните се развива основно през втората половина на XIX век, предимно в “Дивия Запад” (западните щати на САЩ), както и на териториите на западна Канада, Мексико и дори Австралия.

Върхът на разцвета на този жанр е през 50-те години на XX век. След това постепенно замира. Уестърнът пресъздава началото на „Американската Мечта“.Съдържание [скриване]
1 Дефиниция
2 Образ
2.1 Класическите теми
2.1.1 Литературен предшественик
2.2 Технологии
2.3 Пейзаж и обкръжение
3 Уестърна в литературата
4 Уестърна в киното
4.1 Основи на жанра
4.2 Персонажи
4.3 Класическият уестърн
5 Спагети уестърн
5.1 Истърн
5.1.1 Българските опити в жанра
5.2 Contemporary-уестърни
6 Писатели
6.1 Класици на жанра

Дефиниция [редактиране]

„Долината на паметниците“, Юта, САЩ. Място около което са направени огромен брой американски уестърни.

Местодействие – уестърните се развиват предимно в западните щати (Айдахо, Аляска, Аризона, Уайоминг, Калифорния, Колорадо, Монтана, Ню Мексико, Невада, Орегон, Юта).

Време на действие — периода е приблизително от 1860 година до края на Индианските войни (около 1890 година). Някои уестерни използват темата за Войната между Севера и Юга. Границите на жанра също така се разширяват, за да включат Битката при Аламо (1836) и Мексиканската революция (края на 20-те години на ХХ-век).

В добавка, уестърните са приспособени към други исторически събития и географски територии, вклващи Аржентина, Австралия, Бразилия, Русия.

Важна характеристика на уестърна е сблъсъка на примитивния начин на живот с новаторския способ. Часто този конфликт се демонстрира чрез символични сблъсъци на характери. В уестърните от ранния исторически периода — това обичайно е борба на индианци с „бели“ заселници и американската кавалерия.
Образ [редактиране]

Един от символите на жанра – американския актьор Джон Уейн.

Популярните филми-уестърни фокусират върху живота на героя самотник и скитник, обичайно каубой или стрелец (gunslinger). Героя притежава всички атрибути, съответстващи на историческият период — каубойска шапка, кърпа срещу прах, шпори, оръжие — револвер или пушка, седло — но не обезателно кон.

Верния кон може сам по себе си да бъде отделен персонаж в сюжета на уестърните.
Класическите теми [редактиране]

Филмите от този жанр часто изобразяват безлюдни територии и пространства, тяхното заселване и подчиненяване на природата в името на цивилизацията. Често описват общество, организирано на основа „кодекса на честта“, както и в защита на закона.
Литературен предшественик [редактиране]

В някои случаи персонажите могат да бъдат възприемани като литературни потомци на средновековните странстващи рицари, които са в основата на развитието на приклюенския жанр в литературата. Както каубоите и стрелците в Дивия Запад, странстващия рицар, в европейската литература от ранния период, пътешествал със своя кон от град на град, сражавал се със злодеи , опирайки се не на развити социални механизми, а на своя собствен „кодекс на честта“. Както и странстващите рицари, така и в уестърните главните герои често рискуват себе си заради някоя красива дама в беда.

източник: уикипедия

Advertisements