каруци и коне

Posted on September 25, 2010

0


Каруци и коне

Каруца е превозно средство, състоящо се от две или четири колела, открита дървена каросерия и задвижвано от животински впряг – обикновено кон, магаре или вол. Каруцата се използва за транспорт най-вече в селата и малките градове и е едно от малкото напълно съобразени с екологията превозни средства.Съдържание [скриване]
1 Каруцата в България
2 Конструкция
3 Вижте също
4 Галерия

Каруцата в България

В българското село с каруца обикновено е наименувано превозно средство с четири колела теглено от един или два коня. Тя е лека и понеже се използва предимно за превоз на хора и леки товари е украсена с рисувани орнаменти, цветя или природни мотиви. Известни са произвежданите в гр. Горна Оряховица и Враца каруци със здравината и елегантността си. В Северозападна България, пък и на други места, каруцата за конски впряг е популярна с името талига (в руски телега).

Каруца с две колела се нарича двуколка. В България няма традиции да се използват за селскостопански нужди. Обикновено са произвеждани за превоз на хора и то във впряг с един кон.

По-груба, по-тежка, с по-голям обем на каросерията и с по-висока товароподемност е т.нар. кола. Конструктивно колата е построена с четири колела както каруцата, но се тегли от волове, биволи или от разпространените до преди 50-60 години коне наричани тежковози. С такава волска кола може да се превозват товари от 1,5 до 2 тона.

Традиционна селска двуколка в Сардиния, Италия
Конструкция [редактиране]

Традиционно се изработва от дърво, макар да се използват и колела с бандаж от твърда гума или пневматични автомобилни гуми. Въпреки че изглежда твърде примитивна, нейната изработка е свързана със сложни технически детайли, които понякога могат да отнемат месеци за сглобяването ѝ. Металните елементи от конструкцията се изработват ръчно от коларо-железари, а направата на дървените колела с необходимата здравина изискват високи професионални умения и добро познаване на дървения материал от майсторите дърводелци.

Каруците се използват най-вече за транспорт на селскостопанска продукция. Самите каруци тежат около 250-300 килограма, но с тях може да се пренася двойно по-голям товар.

източник: уикипедия

Advertisements